Fisket

I Stockholms skärgård och Mälaren erbjuder vi ett spännande fiske efter allt från abborre, gös och gädda till havsöring. Vi fiskar hela året med reservation för eventuella isar.

 

  Abborre (Perca Fluviatilis)

En av våra vanligaste fiskarter som ofta bjuder på ett händelserikt fiske. Fiskas året runt med högsäsong sensommar och höst – då med ultralätt utrustning för att få rätt känsla i spöet.

Abborren är lätt att känna igen på de mörka banden som pryder sidorna samt de röda bukfenorna. Buken är gul-vit. Färgen skiftar beroende på i vilket vatten abborren lever, de kan vara ljust gröna eller nästan svarta.

Svenskt rekord: 3,150 kg

Metod: Spinn, Jigg.
     
     
  Gädda (Esox Lucuis)

En mycket omtyckt sportfisk som hugger hela året men har högsäsong under vår och höst.

Gäddan har en långsmal kropp med ryggfenan placerad långt ned mot stjärten och ett stort huvud med en väldig mun fylld av vassa tänder. Det är en kropp byggd för att jaga. Fisken är gulgrön med mörkare rygg och ljusare fläckar längs sidorna. Färgen varierar beroende på ålder, arv och var gäddan lever. Honorna blir betydligt större än hannarna.

Svenskt rekord: 19,340 kg

Metod: Spinn, Jerk, Jigg.
     
     
  Gös (Sander Lucioperca)

Gösen fiskar vi i Mälaren och Stockholms innerskärgård, främst under perioden april – juni men den går att lura hela året.

Mindre gösar förväxlas lätt med abborre. Gösen kännetecknas av en långsträckt kropp med mörk sidolinje. Ovanför linjen är färgen grå med dragning åt brunt eller grönt. Sidorna är silverfärgade eller grå och buken vit. Den ljusa ryggfenan har svarta stora fläckar och vassa strålar.

Svenskt rekord: 12,530 kg
Metod: Spinn, Jigg, Mete.

     
     
  Havsöring (Salmo Trutta)

Mytomspunnen och svårflirtad sportfisk som verkligen bjuder upp till kamp. Fiskas under den kalla årstiden med början i september-oktober fram till och med maj. Fisket begränsas endast av isläget

Havsöringen liknar laxen men har fler prickar. Den har precis som laxen den karaktäristiska fettfenan. Havsöringen är vanligtvis mindre än laxen och har en relativt kraftig stjärtspole. Havsöringen är silvrig med grön- eller brunaktig rygg, svarta fläckar längs sidan, även nedanför sidolinjen och vit buk.

Svenskt rekord: 15,260 kg

Metod: Spinn.